Semolina

Durum

Jakość. Rzetelność. Terminowość.

O FIRMIE

MCG Food

MCG jest firmą handlowo-usługową z siedzibą w Krakowie, która funkcjonuje na rynku nieprzerwanie od 2001r.

Obsługujemy kontrahentów z sektora przemysłu spożywczego na obszarze całej Polski, zapewniając dostawy produktów przemiału zbóż.

Zasadniczą częścią naszej działalności jest zaopatrywanie wytwórni makaronów w semolinę czyli kaszkę z pszenicy twardej durum.

Jesteśmy wyłącznym przedstawicielem na Polskę węgierskiego młyna Julia Malom, będącego znaczącym producentem semoliny durum w Europie Środkowej.

Naszym odbiorcom zapewniamy punktualne dostawy surowców zarówno pakowanych w worki, jak i dostarczanych luzem w mąkowozach.

Gwarantujemy rzetelną i stabilną współpracę. Każda nasza dostawa potwierdzana jest certyfikatem jakości towaru.

Zaskarbiliśmy sobie zaufanie licznych odbiorców, znaczących i solidnych producentów makaronu.

Poprzez wieloletnią działalność mamy możliwość uczestnictwa w stale rozwijającym się rynku makaronów.

Dysponujemy zapleczem transportowym, w tym specjalistycznymi naczepami typu silos, które umożliwia nam realizacje potrzeb naszych kontrahentów.

TECHNOLOGIA

Technologia produkcji i jakość produktów

Cała technologia produkcji w nowoczesnym młynie jest zorganizowana w taki sposób, aby wszystkie urządzenia mógł obsługiwać tylko jeden człowiek. Przemiał na ogół odbywa się 7 dni w tygodniu, przez 24 godziny na dobę. Duży nacisk kładzie się tu na bezpieczeństwo i jakość produktów.

Funkcjonowanie solidnego młyna jest zorganizowane zgodnie z najnowszymi systemami jakości. Potwierdzają to audytorzy poprzez cyklicznie prowadzone kontrole i wydawane właściwe certyfikaty. Systemy jakości gwarantują zarówno wysoką jakość wytwarzanych produktów jak również ich bezpieczeństwo.

Standardowe testy jakości produktów jakie zapewniamy w ramach każdej dostawy obejmują następujące parametry: wilgotność, zawartość popiołu, zawartość glutenu, gluten indeks, liczbę opadania, zawartość białka oraz granulację.

Dzięki badaniom laboratoryjnym precyzyjnie określamy parametry dostarczanej mąki. Możemy zapewnić jej stałą jakość w całym sezonie, zaspokajając tym samym oczekiwania stałych kontrahentów.

Dzięki współpracy z zewnętrznym akredytowanym laboratorium badane są zgodnie z wymogami prawnymi: parametry mikrobiologiczne, zawartość toksyn, pestycydy oraz zawartość metali ciężkich.

PRODUKTY

Produkty z pszenicy twardej durum

  • semolina durum dla przemysłu makaronowego
  • mąka durum

Produkty z pszenicy zwyczajnej estivum

  • mąka pszenna dla przemysłu makaronowego
  • mąka pszenna mocna
  • mąka pszenna drobna
  • mąka pszenna do pizzy
  • mąka pszenna dla przemysłu piekarniczego
  • mąka pszenna dla przemysłu ciastkarskiego i waflowego
  • mąka chlebowa pszenna biała
  • mąka chlebowa pszenna pół na pół
  • mąka pszenna pełnoziarnista
  • otręby pszenne

Mąki żytnie

  • mąka żytnia jasna
  • mąka żytnia pełnoziarnista

Mąki orkiszowe

  • mąka orkiszowa jasna
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista

Produkty uboczne przemiału

  • otręby pszenne spożywcze
  • otręby pszenne paszowe

SEMOLINA DURUM

Semolina to mąka lub kasza otrzymywana

w drodze przemiału pszenicy twardej durum

Źródło wielu witamin

Semolina to źródło węglowodanów, błonnika i białka. Ponadto semolina jest bogata w miedź, fosfor, cynk, żelazo i magnez oraz witaminę B1, kwas pantotenowy i foliany. Warto wiedzieć, że produkty z semoliny mają niższy indeks glikemiczny niż te pochodzące ze zwykłej mąki pszennej.

Wysoka zawartość glutenu

Semolina zawiera gluten. Jest produktem wysokoglutenowym. Zawartość białek glutenowych takich jak gliadyny i gluteniny jest jednak inna niż w przypadku produktów z pszenicy zwyczajnej.

Składnik makaronów

W przemyśle spożywczym semolina durum jest używana głównie jako surowiec do produkcji makaronu.

Chrupiąca skórka

Semolinę dodaje się również do mąki pszennej zwykłej w procesie produkcji pieczywa. Dzięki temu uzyskuje się chrupiącą skórkę.

Brak przywierania

Semolinę można użyć także do pieczenia, by zapobiec przywieraniu wypieków do blachy.

Wiele zastosowań

Z użyciem semoliny można przygotować: ciasta, bułeczki, wafle, panierki, naleśniki, omlety, racuszki, pizze, tortille, lawasze czy pity (wrapy), pierogi, uszka i wiele innych.

LOGISTYKA

Flota specjalistycznych autosilosów

Dysponujemy flotą wielu specjalistycznych autosilosów przeznaczonych do transportu sypkich produktów spożywczych luzem. Za ich pomocą dostarczamy te surowce spożywcze z młyna bezpośrednio do zakładów produkujących żywność.

Istnieje możliwość dostarczenia kilku różnych rodzajów mąki w jednej dostawie luzem w naczepach dolnozsypowych wielokomorowych.

Mąka workowana może być transportowana na paletach naczepami standardowymi typu plandeka lub też mniejszymi samochodami ciężarowymi wyposażonymi w windy.

Dysponujemy magazynem klasy A+, który jest gwarancją najwyższych standardów przechowywania towarów. Możliwy jest odbiór własny z centrum logistycznego w okolicy Krakowa.

Współpracujemy z profesjonalnymi podwykonawcami logistycznymi.

Opakowania:

  • Produkty mączne i kasze pakowane są w worki papierowe wentylowane o wadze 25 kg.
  • Ładunek układany jest na paletach i zabezpieczany folią.
  • Standardowa logistyka na palecie: 32 worki po 25 kg, razem 800 kg netto.
  • Opcjonalna logistyka na palecie: 10 worków po 25 kg, razem 250 kg netto.
  • Minimum logistyczne wynosi 25kg.

MCG

Jakub Skorek

ul. Bociana 4a/51,
PL 31-231 Kraków
REGON: 356318338
Euro NIP: PL9451869986

Dział handlowy

/ zamówień:

Zamówienia paletowe

Zamówienia cało-pojazdowe